Een tijdje geleden vroeg Rita Rikhof van Muziek en Kunstwijs mij of ik in het kader van Bieblab (samenwerking van Bibliotheek Oost-Achterhoek en Muziek en Kunstwijs) of ik twee keer de workshop “Bewegend Blikje Bouwen” wilde verzorgen. Deze workshop maakt deel uit van het aanbod van Zomertoer Berkelland.

 

Na de weken in aanloop naar de workshopdag toe hulp te hebben gehad van verschillende mensen door het verzamelen en beschikbaar stellen van diverse materialen was het op vrijdag 27 juli zo ver.

Met kratten vol kosteloos en ander materiaal ging ik naar de bibliotheek in Eibergen.

Deelnemers aan dit aanbod hoefden zich niet vooraf aan te melden, dus het was (mede gezien de tropische temperatuur van 37 graden) best spannend of er kinderen interesse zouden hebben.

Terwijl de spullen klaargezet werden, kwamen de eerste kinderen al binnen.

Toen het tijd was om te beginnen, heb ik de kinderen een aantal voorbeelden van “Bewegende Blikjes” laten zien en ik heb hen uitgelegd welke materialen en gereedschap er waren. Ik vertelde de kinderen dat de voorbeelden echt als voorbeeld bedoeld waren, maar dat ze echt zelf invulling mochten geven aan hun Bewegende Blikje.

De kinderen gingen aan de slag. Ze werkten hard aan hun “blikje”.

Ook tijdens de (net zo warme) avondsessie waren er kinderen die zich flink inzetten en heel trots waren op wat ze zelf hadden gemaakt.

                                               

Het was erg mooi om te zien wat de kinderen bedachten en hoe ze op bepaalde hindernissen inspeelden. Enthousiasme, creativiteit, oplossingsgerichtheid en doorzettingsvermogen waren ingrediënten voor twee leuke workshopsessies met leuke resultaten.

Benieuwd naar hoe je bijvoorbeeld deze activiteit kunt verbinden aan ontwikkeling van computational thinking? Laat het me weten, ik help graag!

De foto van het instructiemoment is gemaakt door Louis van Steenbergen (Bibliotheek Oost-Achterhoek) en is met zijn toestemming gebruikt.

Categorieën: Geen categorie