Op zaterdag 29 september was er een uniek evenement in Groenlo.

Afgelopen maanden werd er hard gewerkt aan een zonnepark op het bedrijven terrein De Laarberg op de rand tussen de gemeenten Oost Gelre en Berkelland om bewoners in de gelegenheid te stellen gebruik te maken van duurzame energie.

Om deze duurzame energie ook in te kunnen zetten voor vervoer werd er door de energiecoöperatie Groenkracht Groenlo, lokale autodealers en diverse ondernemers de E-car belevingsdag georganiseerd om geïnteresseerden te informeren over en ervaring op te laten doen met elektrisch rijden.

Er was mij gevraagd of ik, om dit evenement ook voor kinderen aantrekkelijk te maken, voor de kinderen “Elektrisch bouwen” wilde verzorgen.

Bepakt en bezakt vertrok ik ’s ochtends naar een prachtige locatie in Groenlo, het Brouwersnös.

De plek waar ik met de kinderen aan het werk ging, was uniek: buiten op het overkapte terras met zicht op de mooie tuin en iets verder weg de elektrische auto’s.

Kort nadat het evenement officieel gestart was, kwam het eerste kind met moeder naar mij toe. Het kind reageerde een beetje verlegen op mijn begroeting. Wat bleek: het Duitse gezin was voor een weekend weg neergestreken in Groenlo en kwam per toeval “langs”. Voor mij een mooie kans om het begeleiden van kinderen in het Duits te oefenen.

Toen het jongetje (en moeder) merkten dat we elkaar uitstekend begrepen, was het ijs gebroken en ging het jongetje gedreven aan de slag. Hij maakte een loeimooie, “elektrische” koe.

Na verloop van tijd kwamen er steeds kleine groepjes kinderen om, soms samen met ouders of opa’s en oma’s, hun eigen “elektrisch bouwwerk” te maken.

Zo nu en dan hadden kinderen bedacht om iets op een bepaalde manier te maken, maar wisten ze niet meteen hoe ze dit zouden kunnen doen. In de gesprekjes die ik dan met hen voerde, verzonnen zij oplossingen voor de problemen waar ze tegenaan liepen.

Het was weer erg mooi om de kinderen stap voor stap hun eigen “elektrisch bouwwerk” te zien maken en om het enthousiasme en plezier van hen, maar ook van de volwassenen om hen heen te zien.

Tot slot van deze dag werd ik uitgenodigd om samen met een aantal mensen van de organisatie een “elektrische” rondvaart te maken over de Groenlose gracht. Dat was, in gedachten terugkijkend op het werken met de kinderen en luisterend naar de verhalen over de Groenlose geschiedenis en de kwinkslagen, genieten.

Mocht u ook interesse hebben in “elektrisch bouwen”, of interesse hebben in lessen computational thinking bijvoorbeeld gekoppeld aan deze activiteit? Neem dan contact op.

  

Categorieën: Geen categorie