In Borculo is er een zeer actieve historische vereniging die al heel veel aspecten uit de geschiedenis van de Berkelstad (weer) zichtbaar heeft gemaakt, maar vaak was dit nog niet heel erg toegankelijk voor (jonge) kinderen.

Ik vind dat we bevoorrecht zijn met onze mooie omgeving en zo nu en dan maak ik wat foto’s die ik deel via sociale media om mensen ook buiten Borculo te kunnen laten genieten. Toen Joske Elsinghorst mij, als (oud-)leerkracht en in geschiedenis geïnteresseerde, vroeg om mee te denken over de uitwerking van een kabouterroute voor Borculo, was ik dus meteen enthousiast.

Joske schreef eerder al kabouterroutes voor onder andere Groenlo, Lichtenvoorde en Winterswijk. Een kabouterroute heeft behalve een educatief doel (meer leren over (de geschiedenis van) de (woon)plaats) en (voormalige) inwoners) ook als doel om mensen van verschillende generaties met elkaar te verbinden en hen te eren en in het zonnetje te zetten.

Met een mooi team bestaande uit de initiatiefnemers Peter Nieuwenhuis (redactie), Lucy van Wijk (illustraties), Betty Derksen – de Weerd (keramieken deurtjes), Henrieke Leussink (vormgeving) en inmiddels overleden Astrid Leussink en natuurlijk Joske (teksten, idee en concept) heb ik de afgelopen maanden met heel veel plezier samen gewerkt om de kabouterroute van de Hofkabouters uit te werken.

Een kabouterroute is dus een soort stadswandeling en speurtocht in een. De Borculose route is beschreven en op een kaartje weergegeven in het boekje dat te koop is bij het VVV-kantoor. Natuurlijk zijn er ook de verhalen over de Hofkabouters in te lezen (aangevuld met wat achtergrondinformatie voor geïnteresseerden).

Ik had de eer om een aantal mensen die in de route van de Hofkabouters genoemd worden een boekje te mogen geven. Hun verraste gezichten en soms ontroering zijn, net als jonge kinderen die op hun knieën voor een kabouterdeurtje gaan liggen, reacties die mij erg blij maken.

Hopelijk gaan veel (grote en kleine) mensen genieten van de Hofkabouters net zoals wij hebben genoten tijdens de ontwikkeling van het boekje en deze route!

Lees meer via:

 

Nieuwe Kabouterroute van start in Borculo

en/of

https://www.tubantia.nl/achterhoek/kabouters-vertellen-historie-van-borculo

https://kabouterroute.nl/

 

Categorieën: Geen categorie