Maandag 16 (Aalten), woensdag 18 (Terborg), donderdag 19 (Varsseveld) en vrijdag 20 oktober (Ulft) werden er door NatasUnik en Het Fluoriet namens bibliotheekgroep Achterhoekse Poort op de diverse vestigingen workshops Creative Coding gehouden. In het kader van de Kinderboekenweek (met het thema “Bij mij thuis”) en Europese Codeweek kregen de deelnemers de gelegenheid om hun eigen boekenlegger te ontwerpen, te programmeren en te (laten) borduren.

De deelnemers (jeugd van 10 / 11 jaar en ouder en volwassenen) kregen eerst een “pijlentaalpuzzel” om op te lossen waarbij ze aan de hand van “pijlentaal” door punten in een raster met elkaar te verbinden een afbeelding lieten ontstaan. Daarna kreeg iedereen uitleg over het assenstelsel en oefende spelenderwijs met het plaatsen van coördinaten in een assenstelsel. Vervolgens maakten de deelnemers een werkblad met kleiner assenstelsel waarop ze niet alleen hun ontwerp tekenden, maar waarop ze ook de coördinaten die nodig zijn om het ontwerp te laten ontstaan noteerden.

Aansluitend gingen de deelnemers met behulp van een beknopte handleiding aan de slag met het programmeren van hun ontwerp met de Embroidery Designer app. Als de deelnemers hun programma klaar en gecontroleerd hadden, mailden ze dit naar de workshopleiders die het dan op een USB-stick zetten. De deelnemers sloten onder toezicht van de workshopleiders de USB-stick aan op de borduurmachine, bevestigden de borduurring met de stof voorzichtig aan de borduurmachine en startten het borduren.

Alle deelnemers waren erg enthousiast over deze workshops en ze waren blij met het door henzelf vervaardigde werk dat zij uiteraard mee naar huis mochten nemen.

Categorieën: Geen categorie