Op dinsdag 19 september was de Finse Linda Liukas op uitnodiging van Uitgeverij Nieuwezijds in het gebouw van Microsoft Nederland in Amsterdam. Linda heeft een aantal “Hello Ruby”-boeken geschreven en getekend en het eerste “Hello Ruby”-boek gaat over computational thinking.

Bij aankomst bij de receptiebalie kwam er iemand achter me die zei: “Hi, nice to see you again!”. Het was Linda die me begroette, erg leuk! We hadden elkaar al een paar keer eerder gezien en gesproken en ze had me meteen herkend.

Het aantal deelnemers aan de workshop was overzichtelijk, dus was er meer tijd en ruimte voor interactie. Linda vertelde onder andere over het Finse onderwijs, het Finse curriculum, over haar boeken en uiteraard over computational thinking.

Linda stelde de vraag “Hoe voelt een loop?”. Ze gaat er vanuit dat kinderen eerst nieuwe kennis/ begrippen eerst “aan den lijve” moeten ervaren alvorens ze deze in abstracte(re) dingen kunnen toepassen.

Om ons te laten ervaren hoe je dat met kinderen zou kunnen doen, werden we uitgedaagd om een algoritme voor tandenpoetsen te schrijven.

Vervolgens liet Linda ons nadenken over hoe je een les voor computational thinking zou kunnen maken; beginnend met eerst vast te stellen wat je de kinderen over computational thinking wilt leren, bijvoorbeeld welk concept.

Aan het einde van de workshop gaf de uitgeverij alle deelnemers een van Linda’s boeken die Linda op verzoek signeerde.

Na afloop sprak ik Linda nog even en we maakten samen een “wefie”.

Ik vond het een leerzame en erg leuke workshop.

 

Categorieën: Geen categorie